Het familievermogen beschermen met een testament

In een testament kunt u aangeven wie uw vermogen erft en hoe dit wordt geregeld. Maar hoe beschermt u het familievermogen zodat uw eigen kind(eren) er het langst profijt van hebben? Er zijn verschillende mogelijkheden, wij zetten er vier op een rij.

Hoe werkt een in- en/of uitsluitingsclausule?

U kunt in een testament opnemen dat wat uw kinderen erven niet valt in een gemeenschap van goederen of deel uitmaakt van een verrekenbeding. Dit wordt wel de uitsluitingsclausule genoemd. Voor het besparen van erfbelasting kunt u deze uitsluitingsclausule nog verzachten bij het overlijden van uw (schoon)kind, zodat het uitgesloten vermogen bij overlijden wel meetelt.
Er is een insluitingsclausule voor huwelijksgemeenschappen die na 1 januari 2018 gesloten zijn nodig in een testament. Dit heeft te maken met de wetswijziging waardoor de wettelijke gemeenschap van goederen van een algehele gemeenschap in een beperkte gemeenschap is gewijzigd. De in- en uitsluitingsclausule werkt op dezelfde manier in geval van een geregistreerd partnerschap.

Tweetrapsmaking opnemen in uw testament

Als uw kind ongehuwd en zonder nakomelingen na u als ouder(s) komt te overlijden en geen testament heeft gemaakt, dan wordt de nalatenschap volgens de wet verkregen door uw andere kind(eren). Hierover is dan maximaal 40% erfbelasting verschuldigd.

Door een tweetrapsmaking in uw testament op te nemen keert het door uw kind geërfde vermogen in feite terug naar uw oorspronkelijke nalatenschap en wordt vervolgens door uw andere kind(eren) verkregen. De dan verschuldigde erfbelasting bedraagt dan maximaal 20%. Zo blijft er in deze onverhoopte situatie meer
familievermogen over.

Hoe werkt testamentair bewind?

Ook kunt u in uw testament bepalen dat wat uw kinderen uit uw nalatenschap erven, onder bewind wordt gesteld. Met een bewindclausule beperkt u, vaak tot een bepaalde meerderjarige leeftijd, de zeggenschap over het uit uw nalatenschap ontvangen vermogen, maar geeft u uw kinderen wel de financiële voordelen. Ook met
als doel om uw kinderen vertrouwd te maken met het beheer van het verkregen vermogen. U kunt hiermee eventuele minder verstandige keuzes van uw kinderen voorkomen, waardoor zij zelf langer voordeel hebben van het vermogen.

Voogdij regelen via een testament

De rechter wijst een voogd aan voor minderjarige kinderen wanneer beide ouders zijn overleden tenzij u zelf een regeling hebt getroffen. U kunt zelf een voogd aanwijzen, dit gaat via een testament, notariële akte of inschrijving in het gezagsregister. De voogd is verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van uw minderjarige kinderen en legt verantwoording af aan de kantonrechter. U kunt de bevoegdheden van de voogd overigens beperken met een testamentair bewind, zoals hierboven is toegelicht.

Meer inzicht in de financiële gevolgen van uw overlijden?

Zuiderhuis helpt u verder! Wilt u weten wat de financiële gevolgen zijn van uw overlijden voor uw nabestaanden? En hoe u het familievermogen kunt beschermen? Onze specialisten van Zuiderhuis helpen u graag verder en
brengen de mogelijkheden en gevolgen voor u in kaart.