Cybercriminaliteit steeds groter ondernemersrisico

Bedrijven zijn steeds afhankelijker van informatietechnologie. De kans dat uw bedrijf informatie van waarde heeft, is groot. De kans dat die informatie digitaal beschikbaar is ook. Bij een hack kan een gemiddelde schade al snel in de tonnen lopen. Kunt u nog werken zonder de beschikbaarheid, juistheid of volledigheid van data? Wat ligt er dan stil? Welke maatregelen neemt u om de kans op een digitale inbraak te verkleinen? We zien helaas steeds vaker dat digitale informatiesystemen, zoals bijvoorbeeld computers worden ‘gegijzeld’ via ransomware. Als ondernemer staat u machteloos. U moet losgeld betalen, vaak in cryptomunten. Wat doet u?

Dit gaat om het installeren van schadelijke software en pogingen om informatie te krijgen of te beschadigen. Cybercriminelen die controle over bedrijfscomputers overnemen. Om toegang tot systemen te krijgen, om bestanden te beschadigen of om de toegang te blokkeren totdat losgeld is betaald.

Betalen of niet? De afwegingen

Stel u besluit om te betalen. Na betaling wordt uw computer weer vrijgegeven. Dit duurt vaak enkele dagen. Betaling geeft geen garantie dat u bestanden terugkrijgt. Het maakt u bovendien kwetsbaar, want men weet dat u bereid bent om te betalen en zal u voor de toekomst een interessant slachtoffer vinden. Daarnaast kan het betalen van losgeld ook liquiditeitsproblemen veroorzaken, waardoor uw bedrijfscontinuïteit ook in gevaar gebracht zou kunnen worden.

Of u betaalt niet. Dan kunnen alle gegevens worden vernietigd. Het is zelfs mogelijk dat de aansturing van uw systemen door cybercriminelen wordt overgenomen. Een flinke verstoring in uw bedrijfsvoering waarbij uw business schade kan oplopen.

Een aanval voorkomen – of op tijd ontdekken – is beter dan verzekeren

Er komen steeds meer mogelijkheden om cyberrisico’s te verzekeren. Realiseer u wel dat een verzekering alleen de financiële gevolgen van een digitale aanval kan vergoeden. Het kwaad is dan al geschied. Daarom is het goed om stil te staan bij de directe gevolgen van een cyberaanval voor uw bedrijf. Voorkomen is altijd beter. Dat begint met een goed inzicht in uw risico’s.

Verzekeraars bieden vaak een gratis risicoscan aan. Met deze scan worden organisatorische verbeterpunten op het gebied van ICT bloot gelegd. Daarnaast zijn er zelfs mogelijkheden om uw medewerkers te coachen in het signaleren en voorkomen van cyberrisico’s.

Wel verzekeren?

Een verzekering omvat in de regel de volgende dekkingselementen:

  • Hotline 24/7 incident response. Inzet van specialisten die direct beschikbaar zijn om in nauw contact met de ICT-specialist van het bedrijf de oorzaak van de problemen op te sporen én op te lossen
  • Cyberafpersing
  • Opvang van aansprakelijkheid claims. Te denken valt aan privacy- en netwerk- en media aansprakelijkheid
  • Vergoeding voor verlies van data
  • Opvang van bedrijfsschade (bruto winst derving als gevolg van bedrijfsstilstand)
  • Vergoeding voor boetes. Te denken valt aan de Autoriteit Persoonsgegevens.
  • Telefoonhacking

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u eens verder praten over de mogelijke impact van cybercrime op uw organisatie? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs!